Interview met Jan

Interview uitgevoerd door student Marketing & Communication, Lina van Dijk.

Bedankt dat je met ons wilt praten over jouw ervaringen met post-COVID klachten en jouw herstelproces. Laten we meteen beginnen met jouw verhaal. Hoe ging het allemaal mis?

Nou, ik was dus bezig met mijn stage tijdens mijn derde jaar Economie en Management toen ik besmet raakte met COVID-19. Het begon allemaal met koorts en hevige hoofdpijn. Na twee weken dacht ik dat ik hersteld was en ging ik weer aan de slag, maar helaas kwamen de klachten na een week weer terug, en dit keer nog erger. Ik voelde me ontzettend moe, had spierpijn en die vreselijke hoofdpijn kwam ook weer terug.

Dat klinkt echt zwaar. Hoe heb je gereageerd op deze terugval?

Het was ontzettend frustrerend, moet ik zeggen. Ik wilde gewoon mijn stage afmaken en mijn studie voortzetten, maar mijn lichaam liet me in de steek. Uiteindelijk moest ik mijn studie op pauze zetten en me volledig richten op mijn herstel.

En hoe gaat het nu met je?

Het is een lang proces, maar ik ben druk bezig met verschillende herstelactiviteiten. Ik voel me alsof ik een topbaan heb, maar dan een die 24/7 bezig is met herstellen en uitzoeken wat werkt en wat niet. Het is echt een kwestie van geduld en doorzettingsvermogen.

Ik begrijp het. Kun je ons meer vertellen over de koudetraining waar je mee begonnen bent?

Zeker! Ongeveer drie maanden geleden ben ik begonnen met koud afdouchen na het horen van positieve ervaringen van andere post-COVID patiënten. Het kostte me in het begin enorm veel moeite, maar ik heb het idee dat het mijn immuunstelsel stimuleert. Een deel van mijn energie komt terug, al durf ik niet met zekerheid te zeggen dat het alleen aan de koude training ligt. Maar er is wel wetenschappelijk bewijs dat methodes zoals die van Wim Hof het immuunstelsel versterken. Dus ja, wil zal het zeggen. Ik weet ook wel dat het nemen van meer rust en het goed plannen van wat ik doe, goed helpt.

Dat klinkt veelbelovend. Hoe ga je nu verder met je herstel?

Ik blijf zeker doorgaan met de koudetraining, maar ik weet ook dat het een kwestie is van balans. Goede voeding, beweging, stress vermijden en ontspanning zijn allemaal essentiële ingrediënten voor mijn herstel. En vooral het vertrouwen in mezelf houden dat ik steeds verder zal komen. Ik wil anderen aanmoedigen om de moed niet op te geven, hoe moeilijk het ook kan zijn.

Dank je wel, Jan, voor het delen van jouw verhaal en jouw waardevolle inzichten over herstel na COVID-19. We wensen je het allerbeste op jouw weg naar volledig herstel.

Praat mar Frysk