Wat is ergotherapie?

Ergotherapie is een paramedische discipline, net zoals fysiotherapie, logopedie en diëtetiek. Een ergotherapeut legt de focus niet op de beperkingen, maar vooral op de dagelijkse activiteiten die voor u belangrijk zijn. Ergotherapie kijkt daarbij naar mogelijkheden.

Wat kan een ergotherapeut voor u doen?

Het doel van ergotherapie is zo zelfstandig mogelijk het leven kunnen leiden op de manier die voor uzelf en uw naasten wenselijk is. Een ergotherapeut kan helpen als u moeite heeft met de dagelijkse bezigheden. Van de ergotherapeut krijgt u praktische tips over hoe u deze activiteiten het beste kunt aanpakken. Dat kan bijvoorbeeld gaan over energie verdelen bij vermoeidheid. Of over organiseren en plannen bij hersenletsel. Maar ook weet een ergotherapeut veel over woningaanpassingen of hulpmiddelen die u zou kunnen gebruiken bij bijvoorbeeld een neurologische of orthopedische aandoening.

Een ergotherapeut kijkt samen met u naar waar u tegenaan loopt, en wat u graag zou willen verbeteren of veranderen. Met elkaar zoeken we naar wat er nog mogelijk is.
Het kan gaan om onderstaande praktische zaken.

 

  • Uzelf verzorgen
    Eten, drinken, wassen en aankleden, naar het toilet gaan. Bijvoorbeeld hoe het aankleden makkelijker wordt als u last hebt van ochtendstijfheid in de vingers.
  • Het huishouden
    Met aanpassingen is het mogelijk huishoudelijke karweitjes makkelijker te maken, zodat u ze toch kunt blijven doen. De ergotherapeut kan ook adviseren over de indeling van de kasten en de inrichting van de keuken.
  • Verplaatsen en vervoer
    Liggen in bed, opstaan van het bed en uit de stoel, traplopen; de ergotherapeut weet veel over loophulpmiddelen, rolstoelen, scootmobielen, aangepaste fietsen en autorijden. Ook kan ze u helpen bij het leren gebruiken ervan.
  • Vrije tijd, hobby’s
    Als u bijvoorbeeld graag postzegels verzamelt, handwerkt of tuiniert en uw vingers worden stijf, kan de ergotherapeut tips geven. Ook kan de ergotherapeut u leren gebruik te maken van passende hulpmiddelen.
  • Het werk
    De ergotherapeut weet bijvoorbeeld wat voor u een geschikte stoel is om in te werken en kan tips geven over de manier van werken. Ook kan zij u – en zo nodig uw werkgever, leidinggevende of bedrijfsarts – informatie geven over re-integratie, werkplekaanpassingen, werkmethoden en werktijden.
  • Het wonen
    Heeft u uw huis zo ingericht dat u zich gemakkelijk kunt bewegen? Heeft u goede stoelen om in te rusten of in te werken? Heeft u een goede bodem en matras in uw bed? Zijn er misschien aanpassingen in de woning nodig of heeft u behoefte aan inrichtingsadviezen? De ergotherapeut adviseert en helpt u.
  • Communicatie
    De ergotherapeut heeft kennis over bijvoorbeeld aangepaste telefoontoestellen (grote toetsen, voorgeprogrammeerde nummers), schrijven en computergebruik.
  • Energie en organiseren
    Heeft u moeite om de balans te vinden tussen inspanning en ontspanning? De ergotherapeut kan u helpen.

Praat mar Frysk