Froukje deelt haar ervaringen

Froukje, 24, verzorgende, deelt in deze nieuwsbrief haar verhaal waarin ze schetst hoe ze, drie jaar na de eerste besmetting op haar stage, haar leven weer op de rit heeft. De les: blijf volhouden en geloven dat je beter wordt.

De eerste ziekteperiode

Froukje vertelt: Mijn verhaal begint in januari 2021, ik was toen net 21 jaar. Op dat moment liep ik stage in de ouderenzorg. We hadden een COVID uitbraak op de afdeling waar ik stage liep.

Ik was al een half jaar ziek maar helaas bleven mijn klachten, klachten die die iedereen met postcovid wel kent, vermoeidheid, hoge hartslag, benauwd, spierpijn, pijn op de borst en noem maar op. Uiteindelijk besloot ik toch maar om langs de huisarts te gaan. De bloeduitslagen waren goed dus werd ik doorverwezen naar het ziekenhuis in Leeuwarden. De huisarts kon niks meer voor mij betekenen.

Ik werd doorverwezen naar de longarts en deze was de spin in het web. Als je bijvoorbeeld een ergotherapeut nodig had regelde de longarts dit voor je. De longarts heeft een aantal onderzoeken en constateerde dat ik door COVID astma heb ontwikkeld. Na lang proberen had ik de goede medicijnen, die ik nog steeds gebruik. De longarts stuurde me ook naar de longrevalidatie en de ergotherapeut.

Samen keken we hoe belastbaar ik was en hoe ik de dag het beste in kon delen. Niet alleen thuis maar ook op stage en school. Samen hebben we gewerkt met schema’s en met kleuren en tijd. Hoeveel energie kostte me het om bijvoorbeeld te douchen en dit evalueerden we redelijk vaak. Ook leerde ik om mijn rust te pakken en hoe ik dit kon inplannen op een dag. Ik had veel contact met mijn ergotherapeut en ze heeft mij een heel eind op weg geholpen.

Diëtiste

Door mijn ergotherapeut ben ik doorverwezen naar de diëtiste. Dit was echt nodig. Op een gegeven moment viel ik 5 kilo af zonder reden. Doordat ik zoveel afviel ben ik bij de diëtiste begonnen met bijvoeding (nutridrink). Ook had ik veel last van spierpijn in de benen. Ik kreeg eiwitrijke producten die moesten helpen tegen de spierpijn. Gelukkig hielp dit vrij vlot. Het voelde net alsof je groeipijn in je benen had. Dit was echt zo pijnlijk dat je pijnstillers moest nemen.

Fysiotherapie

De longfysiotherapeuten waren fysiotherapeuten die zich richten op de COVID patiënten. Bij deze fysio leerde ik in 8 weken tijd van alles, in een groep. Tijdens dit anderhalf uur namen we ook de tijd voor elkaar. We besproken allerlei onderwerpen zoals bijvoorbeeld: voeding en vitaminen, het autonome zenuwstelsel, conditie en kracht opbouwen (max 1 keer per week), hoe werken longen en wat is ademen eigenlijk, ontspanning, het belang van slaap en somberheid/angst omdat er zoveel is je leven is veranderd. Indien nodig werd je doorgestuurd naar het medisch maatschappelijk werk of naar de psycholoog. Daarnaast helpt het ervaringen uit te wisselen met de andere groepsgenoten en vooral belangrijk is dat je klachten serieus genomen worden

Terugval

In januari 2023 kreeg ik een flinke terugval. Het leek zo goed te gaan maar helaas mocht het niet zo zijn. Ik kon het werk niet meer aan en heb me daardoor ziek moeten melden. Dit viel me enorm tegen. Ik vond het erg moeilijk om hier mee om te gaan en zorgde voor veel verdriet: alle klachten waren weer in alle heftigheid terug.  Ik mocht weer met de revalidatie meedoen en kwam daarna bij een andere fysio terecht die meer met cognitieve opdrachten deed.

Hoe heb ik de moed gevonden/ gehouden:

Ik hoorde regelmatig verhalen van mensen die COVID hebben overwonnen, en dat wilde ik ook heel graag. Ik heb uiteindelijk geleerd om naar mijn lichaam te luisteren ook al blijft dit lastig; ook nu het beter gaat. Sinds een aantal maanden ben ik bij een psycholoog om mijn grenzen beter te leren kennen. Ook hielp het mij om meer leuke dingen te doen als het ook maar enigszins lukte. Dingen doen die je energie geven. Ik heb veel steun gehad aan mijn therapeuten en vriendinnen. Zij toonden veel begrip en boden een luisterend oor die ik zeker nodig had.

Ben ik veranderd?

Ik kan me gek genoeg niet heel goed meer herinneren hoe ik voor de COVID besmetting was. Ik merk wel dat ik nu weer wat drukker ben en daar moet ik nog wel aan werken; ik kan nog niet goed mijn grenzen bewaken. En de angst dat ik weer opnieuw besmet wordt en dit weer mee zal maken is er zeker nog. Maar ik weet nu in elk geval wel hoe ik moet werken aan het herstel als het weer gebeurt. Maar voor nu voel ik me hersteld en gaat mijn oude leven weer ongeveer zo goed als ik me kan wensen.

Praat mar Frysk