Elfstedentocht per SUP (stand up paddling)

Joukje heeft het afgelopen jaar een droom waargemaakt ondanks postcivid. Lees hier haar verhaal. En denk je dat suppen leuk is om eens een keer te doen? Lees haar verhaal en aanbod.

Op 1 september 2022 begon ik aan een mooi avontuur. Ik wou proberen binnen elf maanden de Elfstedentocht suppen. Dus 11 steden in 11 maanden: 211 kilometer.

Al ruim drie jaar worstel ik met het post-covid-syndroom met allerlei fysieke en cognitieve klachten. Ik zit nu ondertussen ongeveer op 30% van m’n kunnen, vergeleken met voor covid. Tijdens de suptocht moest ik dus heel goed oppassen voor terugvallen. Het motto van mijn tocht was dan ook:

Met kleine stapjes kun je veel bereiken!

De etappes die ik supte varieerden van 2 tot maximaal 10 km per keer. Ik sup-te heel rustig aan en nam veel pauzes tussendoor. Het suppen geeft mij een heel fijn gevoel: lekker rustig in de natuur, met weinig prikkels, letterlijk de balans vinden.

Afgelopen 30 juli finishte ik na precies 11 maanden in de Prinsentuin in Leeuwarden. De hele tocht was een geweldige belevenis en ik heb onderweg enorm genoten. Ik ben ontzettend blij en dankbaar dat ik dit heb kunnen en mogen doen.

Waarom deed ik dit?

– Om even de focus te leggen op wat er wél lukt.

– Om een droom waar te maken: het leek me al jaren geweldig om een keer de Elfstedentocht te suppen. Ik dacht dat dat op dit moment niet kon, door de post-covid. Maar het kon wel!

– Om aan mezelf en anderen te laten zien dat je met kleine stapjes en een relaxte aanpak toch veel kunt bereiken en je op die manier misschien nog wel veel meer geniet van wat er onderweg op je pad komt.

Ik bied iedereen die bij Ergopraktijk De Jong in behandeling is voor Post-covid (en het leuk lijkt) een gratis individueel sup-lesje aan. Het is wel belangrijk dat je fysiek in ieder geval weer zo fit bent, dat je met gemak 3 km kunt wandelen. Verder doen we het natuurlijk sowieso rustig aan, zowel fysiek als cognitief. En per persoon kunnen we voorzichtig kijken hoe het gaat en daarop aanpassen. I’ve got your back!

Je kunt gebruik maken van dit aanbod tot en met de zomer van 2024.

Praat mar Frysk