Lotgenoten interview: Marieke

apr 26, 2023

Kleine stapjes en volhouden

Marieke is na 2,5 jaar voor zo’n 75% hersteld. Vorige maand ging ze weer verder met haar opleiding voor verpleegkundige, waar ze 2 jaar geleden mee was gestopt. Kleine stapjes nemen en vol blijven houden, is haar devies.

Marieke (29) is, 2,5 jaar nadat ze voor het eerst corona opliep, voor 3/4 hersteld, zo zegt ze. Vorige maand ging ze weer verder met haar opleiding voor verpleegkundige, waar ze 2 jaar geleden mee was gestopt. Ik werk weer 20 uur, zo vertelt ze, en ik studeer en meer zit er voorlopig niet in. Woensdag en zaterdag zijn mijn vaste hersteldagen.

Marieke heeft voornamelijk nog last van vermoeidheid wanneer ze aan teveel prikkels is blootgesteld. Maar ze weet niet zeker of die vermoeidheid geheel aan het post COVID syndroom is toe te schrijven. “Ik ben nu een paar maanden zwanger” vertelt ze enthousiast en daar komt ook vermoeidheid bij kijken.

Marieke is ontzettend dankbaar dat ze haar leven weer heeft kunnen oppakken, ook al gaat het moeizaam. Mijn leidinggevende heeft mij echt de ruimte en de tijd gegeven om te kijken wat goed voor mij is. Het mag op mijn eigen tempo.

In het begin was het heel moeilijk Omdat er gewoon gebrek aan kennis was, zowel bij de bedrijfsarts als bij mijn huisarts. Niemand bij wie ik terecht kon. Dat voelde heel eenzaam vertelt ze.

Om te zorgen dat herstel door blijft gaan is ze erg kritisch geworden op waar ze ja en nee tegen zegt. Ik heb echt geleerd assertief te zijn, en voor mezelf te zorgen. Zonder dat ik een ander daarmee onrecht doe. Ik blijf vriendelijk maar vasthoudend. Ik heb ook afgeleerd me te verantwoorden voor mijn keuzes. Inmiddels moet Iedereen wel weten wat post COVID is want het staat regelmatig In de krant of is op het nieuws.

Ik heb nog wel een weg te gaan maar het heeft me enorm geholpen door niet op de bank te blijven zitten en toch stapjes te nemen. Ik heb heel goed nagedacht over wat belangrijk is voor mij en ben me daarop gaan focussen. Ik wilde mijn opleiding afmaken en Ik wil de zwanger worden. En die doelen ben ik blijven vasthouden. Ja natuurlijk, Ik heb ook wel eens getwijfeld of ik er wel goed aan deed. Maar ik weet dat er altijd wel een oplossing is als het even minder gaat.

Dus mijn advies aan anderen is: probeer stapjes te maken, kleine stapjes maar wel doen. Stil blijven zitten en wachten tot het herstel vanzelf komt is niet nuttig want het komt niet vanzelf.

Praat mar Frysk