Dit verhaal gaat over de “De Monkey trap”.

Er zijn veel verschillende varianten van dit verhaal, maar dat maakt voor de boodschap niet uit. In ZuidAmerika, Afrika en Azihebben de oorspronkelijke bewoners een zeer effectieve methode bedacht om apen te vangen. Het plan is heel eenvoudig, ze nemen een kokosnoot en boren er een gat in. Het gat moet net groot genoeg zijn voor dehand van een aap. Vervolgens stoppen ze er een banaan in en binden de kokosnoot ergens aan vast.

De aap vind de kokosnoot en steekt zijn hand door het gat om de banaan te pakken. Maar zoals je zult begrijpen, zal hij deze niet uit de kokosnoot kunnen krijgen, met een gebalde vuist.

Omdat de aap zijn prijs niet wil loslaten, zit hij “gevangen”. De aap geeft hiermee zijn vrijheid op, om vast te kunnen houden aan zijn prijs. Het enige wat de aap kan doen om zichzelf te bevrijden uit de kokosnoot, is “de prijs” loslaten. Maar omdat hij de prijs ziet als zijn bezit en niet bereid is om los te laten, zit de aap vast.

 

“Freedom is the power to choose our own chains

Het is voor ons heel makkelijk om te zien hoe dwaas het is om iets vast te houden, dat niet echt veel waarde heeft. De aap maakt hier een slechte afweging, zijn vrijheid voor een banaan. Die banaan kun je tenslotte ook ergens anders weer vinden. De aap is echter verblind door de gehechtheid aan zijn banaan.

Hij handelt puur uit instinct en kan niet nadenken over wat er nu eigenlijk gebeurt. Hij heeft niet het vermogen om los te laten. Maar jij zou toch moeten kunnen voorkomen dat je in zo’n val stapt. Jij kunt het gevaar begrijpen van dingen vast houden, die eigenlijk niet goed voor je zijn. Je moet je realiseren wanneer je een val maakt voor jezelf.

Vasthouden aan het negatieve

De meeste valkuilen maken we als mens zelf. Je blijft vasthouden aan dingen die niet goed voor je zijn. Je houdt vast aan negatieve gedachten en fouten die ooit gemaakt zijn door jezelf of anderen. Of zijn het herinneringen, gevoelens, of mensen die je moet loslaten? Nog iets wat we vaak te lang vasthouden zijn spullen, zo hecht je aan allerlei verschillende zaken.  

Vraag jezelf eens af hoe belangrijk bepaalde dingen in je leven zijn. Hoe sterk ben jij gehecht aan dingen of mensen? Hoe sterk ben je gehecht aan je eigen gedachten en gedrag? Bij alles wat je koestert buiten jezelf, loop je het risico gevangen te raken. Alleen door los te laten kun je vrij zijn.

“Verliezen” als je loslaat

Als de aap de banaan loslaat, dan verliest hij die. Maar hij krijgt wel zijn vrijheid terug. Hetzelfde zal gebeuren met jouw moeilijke situaties, gedachten of gedrag. Loslaten vereist dat je de huidige accepteert. En dan ontspant en de ‘banaan’ loslaat.

Soms is de enige manier om iets beters te krijgen, opgeven wat je nu vasthoudt. En jezelf af te vragen” welke dingen en mensen geven mij eigenlijk geen energie meer? Wat moet er gebeuren, of heb ik nodig, om mijn vuist te openen en los te laten? Het is allemaal best moeilijk, dus hoe kan ik het makkelijker maken? Wat zijn de nieuwe mogelijkheden die ik krijg als ik zou loslaten?

Met het loslaten van gewoonten en ideeën die eigenlijk niet bruikbaar meer zijn neem je letterlijk afscheid van dingen die vertrouwt zijn. Maar kijk eens om je heen, het is heel natuurlijk om los te laten. Bomen verliezen hun bladeren in de herfst, slangen laten hun huid los, rupsen verlaten hun cocon en kuikens barsten uit het ei. Wij mensen zijn ook bedoeld om te veranderen en te groeien. Wat echt dodelijk is, is stoppen met groeien en de verandering niet omarmen.