Uitleen van voorwerpen

door | nov 14, 2022

Er zijn een aantal hulpmiddelen die kunnen helpen bij herstel, maar waarvan de aanschaf prijzig is. Via mijn praktijk zijn een aantal van deze hulpmiddelen te leen ter uitproberen. De volgende voorwerpen zijn momenteel te leen:

 • Verzwaringsdeken
  Een verzwaringsdeken is een hulpmiddel voor mensen met slaapproblemen. De deken met extra gewicht is bedoeld voor mensen die door onrust of overprikkeling moeite hebben met slapen. Verzwaringsdekens hebben een bewezen werking bij mensen met piekergedachten voor het slapengaan. De reden hiervoor is een psychologisch effect genaamd ‘Deep Pressure Stimulation’. Dit is een therapeutische techniek dat druk uitoefent op de interne drukpunten in je lichaam. De deken drukt subtiel op je lichaam, terwijl je in bed ligt. Dit wekt een gevoel van veiligheid en geborgenheid op, waardoor je hersenen en je lichaam ontspannen.

 • Acupressuurmat / Spijkermat
  De acupressuurmat is een moderne versie van het spijkerbed. Het is een mat waarop spikes bevestigd zijn. Op 210 achthoekige spikes, met ieder 42 scherpe puntjes. Deze drukpunten prikkelen je energiebanen in je lichaam en stimuleren je doorbloeding. Het stimuleren van deze drukpunten heeft een positief effect op het zelfgenezend vermogen van je lichaam. Wanneer je op de acupressuurmat gaat liggen, reageert je lichaam op deze “pijnprikkel”. Het gaat endorfine en oxytocine aanmaken; 2 geluks-hormonen die de pijnprikkel verlagen én een ontspannende werking hebben. De prikkels die je ervaart, zorgen ervoor dat je aandacht volledig op je lichaam gericht is. Hierdoor maak je onbewust je hoofd leeg en kom je sneller in een diepe ontspanning terecht. Een goede doorbloeding zorgt ervoor dat je spieren warm worden, dat voedingstoffen en zuurstof beter bij alle cellen in je lichaam terecht komen en dat zorgt voor een goede afvoer van afvalstoffen.

 • Saturatiemeter
  Wil je jouw saturatie meten omdat je problemen hebt met je ademhaling? Bijvoorbeeld omdat je een longziekte of corona hebt? Misschien heb je niet genoeg zuurstof in je bloed (een lage saturatie), adem je moeilijk in en uit of doe je dit vaker dan normaal (hoge ademfrequentie). Deze factoren kun je zelf in de gaten houden, bijvoorbeeld met een saturatiemeter. Heb je nog steeds last van benauwdheid, dan is het belangrijk dat je je saturatie in de gaten houdt, want die kan dan te laag zijn. Als dat het geval is, is er reden om daar iets mee te doen.

 • HRV-meter (Polar10)
  De HRV is een maat voor de gezondheid van het zenuwstelsel. Het geeft aan hoe fit het zenuwstelsel is en hoe goed je lichaam schakelt tussen stress en ontspanning. De HRV wordt steeds vaker gebruikt door bijvoorbeeld sporters om inzicht te krijgen in de balans tussen trainen en herstel. Maar de HRV kan voor iedereen inzicht geven in de gezondheid en het is makkelijk te meten.  Smartwatches of sporthorloge meten het ook wel, maar die metingen zijn niet betrouwbaar. Wil je het eens betrouwbaar in beeld krijgen, dan kun je dat doen met een borstband, zoals de Polar10.

   

 • Fitbit Inspire 2
  Steeds meer mensen dragen een smartwatch of activiteitenmonitor, zoals ze ook wel eens genoemd worden. Een smartwatch is een draagbare computer in de vorm van een horloge die is ontworpen om op de pols te worden gedragen. Het biedt gebruikers verschillende functies en mogelijkheden, zoals gegevens over je gezondheid bijhouden, of communiceren met anderen, of muziek afspelen. Het kan voor mn. het eerste doel, je gezondheid bijhouden handig zijn

 • PowerBeats Plus
  Als iemand zwakke longen heeft, kunnen de ademhalingsspieren minder efficiënt werken en kan het moeilijker zijn om voldoende lucht binnen te krijgen. Met behulp van een ademhalingstrainer (bv de PowerBreathe Plus) kun je de kracht en het uithoudingsvermogen in stapjes vergroten.

 

Er zijn ook enkele boeken te leen:

 • Voluit leven – Ernst Bohlmeijer en Monique Hulsbergen
  • Praktisch hulpboek bij de kunst van het aanvaarden
 • Long COVID zelfhulpgids – PostCOVID Clinic, Oxford
  • Een overzicht van wetenschappelijke informatie en praktische tips voor langdurige klachten na corona
 • De Optimalist – Tal Ben-Shahar
  • Leer perfectionisme loslaten
 • Je vermoeidheid Te Lijf – Annemieke Fleming
  • Vermoeidheid na covid en kanker en bij chronische aandoeningen
 • Verademing – Koen de Jong & Bram Bakker
  • Spanning verlichten door ademhaling

 

Mocht je interesse hebben in het lenen van een van deze hulpmiddelen, neem dan contact met mij op. 

Praat mar Frysk