Werkwijze op het werk

Back

Werkwijze op het werk

36. Palletdrager DSC00579
24. Vloer schoonmaken id_1500_time_12-6-2003_14-51-34_bron_193
38. Voetensteun 784e6ef084183686f254da5b2e4df56a
62. Bureauwerk

Door lichamelijke of psychische klachten je werk niet goed kunnen doen is vervelend. Sommige dingen gaan vanzelf weer over, maar niet altijd. Dan probeer je met wat aanpassingen je werk toch nog uit te voeren, maar als dat ook niet meer lukt, is er een probleem. Ergotherapie kan dan helpen het probleem en de beperkingen te verminderen.

Wat kan een ergotherapeut voor u doen

Ergotherapie kan helpen de gevolgen van gezondheidsklachten voor het werk te verminderen. Die ondersteuning is gebaseerd op twee uitgangspunten:

  • Het verminderen van belastende factoren. Denk hierbij aan repeterende handelingen, verkeerde zithouding, knelpunten werkplek, taakafwisseling en dergelijke.
  • Het vergroten van de belastbaarheid. Denk hierbij dagindeling, methoden voor betere stresshantering, en trainen van tiltechnieken.

Beperkingen op het werk waar ergotherapie vaak bij wordt betrokken:

  • Klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat (o.a. rug, nek/schouder, hand/vinger, knie)
  • Chronische aandoeningen (o.a. hart, hersenen, interne aandoeningen, longen)
  • Psychische klachten (o.a. angst, depressie, burn-out)
  • Combinatie van medische klachten (o.a. somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten (SOLK) en psychische klachten met persoonlijkheidsproblematiek)

Waar en hoe

In de praktijk vindt de behandeling meestal op de werkvloer plaats omdat het probleem daar vaak het best zichtbaar is. Waar nodig zal de ergotherapeut een arbeidsdeskundige erbij betrekken. Twijfelt u of ergotherapie iets voor u kan betekenen? Vraag dan om een gratis adviesgesprek om te kijken of ergotherapie voor u de juiste keuze is.

Wilt u zich aanmelden voor een ergotherapeutisch advies, neem dan contact op via de telefoon of mail.